Warsztaty na temat systemu oznakowania odbiorników cyfrowych

29.03.2019
29 marca 2019 r. w Biurze KRRiT odbyły się warsztaty w zakresie wdrożonego w 2014 roku w Wielkiej Brytanii systemu badania i znakowania odbiorników cyfrowych DAB i DAB+ pod nazwą TickMark.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Ministerstwa Cyfryzacji, Urzędu Komunikacji Elektronicznej, ZIPSEE  Cyfrowa Polska, Instytutu Łączności, nadawców publicznych, firmy Emitel oraz producenci odbiorników (Blaupunkt, Technisat) i pracownicy biura KRRiT. 
 
Obrady otworzył  Przewodniczący KRRiT Witold Kołodziejski, który poinformował zebranych o najbliższych planach KRRiT zmierzających do rozwoju radiofonii cyfrowej DAB+ w Polsce.
 
Warsztaty prowadził Laurence Harrison, Dyrektor ds. Rozwoju Rynku Digital Radio UK, który był jednym z twórców tego systemu.
 
Wprowadzenie na rynek brytyjski odbiorników oznaczonych TickMark  okazało się bardzo korzystne zarówno dla konsumentów jak i przemysłu. Przebadane w wyspecjalizowanym laboratorium odbiorniki charakteryzują się pełną zgodnością z minimalnymi wymaganiami europejskimi, zawartymi w normie ETSI.  System ma więc zasięg ogólnoeuropejski, a obok  Wielkiej Brytanii zaadoptowały go Norwegia, Szwajcaria i Holandia.
 
Znakowanie  TickMark dotyczy nie tylko produktów – odbiorników, lecz również firm instalujących adaptery DAB+ w samochodach pochodzących z rynku wtórnego oraz dostawców sprzętu. Jest to więc system gwarantujący jakość produktów i usług w obszarze konsumenckim DAB i DAB+.   

Materiały powiązane

Aktualności

Newsletter

Powrót na górę strony
Adres Biura
Adres biura KRRiT
Siedziba i Biuro KRRiT Wydział Abonamentu RTV

Skwer kard. S. Wyszyńskiego 9

01-015 Warszawa

NIP: 521 27 99 708

REGON: 010182401
fax. 22 597 31 80

 

ul. Sobieskiego 101
00-763 Warszawa

Numer infolinii: 22 597 31 01

X Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Polityka prywatności i wykorzystywania plików cookies
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie