Dziennikarz i bloger z Poznania uniewinniony

16.06.2011
W styczniu br. Sąd Rejonowy w Poznaniu uznał, że pracujący w lokalnej gazecie „Fakty Mosińsko – Puszczykowskie” Łukasz Kasprowicz zniesławił burmistrz Mosiny, Zofię Springer. Dziennikarzowi zakazano przez rok wykonywania zawodu. Podstawą wyroku był art. 212 § 1 i 2 Kodeksu karnego.

W czerwcu Sąd Okręgowy w Poznaniu uniewinnił Łukasza Kasprowicza, dziennikarza i blogera. Sąd orzekł w uzasadnieniu , że „każdy ma prawo do krytykowania działań innych, w tym funkcjonariuszy publicznych”.

„Negatywna ocena może być merytorycznie uzasadniona, ale może też być błędna” czytamy w wydanym 8 czerwca uzasadnieniu Sądu Okręgowego. Sąd uznał, że oskarżony „jest zaangażowany w życie gminy i jako członek lokalnej społeczności nie był zadowolony z decyzji władz i krytykował działania oskarżyciela prywatnego jako burmistrza gminy”.

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji w sprawie wyroku sądu pierwszej instancji przyjęła stanowisko, w którym wyraziła „głębokie zaniepokojenie wydanym orzeczeniem”. „Niepokój budzi sytuacja, w której politycy prowadzą polemikę z prasą za pomocą przepisów prawa karnego” – napisała KRRiT w swoim stanowisku z 1 lutego 2011 r. (czytaj: http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_public/Portals/0/stanowiska/st2011/110201_st_wyrok_sadu_poznan.pdf).

Materiały powiązane

Newsletter

Kalendarium wydarzeń

KRRiT
Kalendarz wydarzeń
Poprzedni miesiąc Grudzień 2024 Następny miesiąc
Grudzień 2024
Po Wt Śr Cz Pi So Ni
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Powrót na górę strony
Adres Biura
Adres biura KRRiT
Siedziba i Biuro KRRiT Wydział Abonamentu RTV

Skwer kard. S. Wyszyńskiego 9

01-015 Warszawa

NIP: 521 27 99 708

REGON: 010182401
fax. 22 597 31 80

 

ul. Sobieskiego 101
00-763 Warszawa

Numer infolinii: 22 597 31 01

X Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Polityka prywatności i wykorzystywania plików cookies
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie