KRRiT podjęła uchwałę ws. podziału środków abonamentowych na rok 2013

Tagi: abonament
29.06.2012
Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji na posiedzeniu 29 czerwca 2012 roku podjęła uchwałę w sprawie podziału środków abonamentowych na rok 2013. Na podstawie art. 9 ustawy o radiofonii i telewizji oraz zgodnie z art. 8 ustawy o opłatach abonamentowych KRRiT przyjęła prognozę wpływów na rok 2013 w kwocie 401 milionów złotych oraz dokonała podziału tych środków pomiędzy jednostki publicznego radia i telewizji.
Zdjęcie bilonu

Zgodnie z uchwałą 44 proc. prognozowanych wpływów z abonamentu, to jest 180 milionów zł otrzyma Telewizja Polska S.A., z czego 86 milionów stanowią środki przeznaczone na finansowanie oddziałów terenowych. Polskie Radio S.A. otrzyma 29 proc. wpływów, to jest 120 milionów zł, zaś 25 proc. kwoty przewidzianych wpływów, czyli 101 milionów zł otrzymają regionalne rozgłośnie Polskiego Radia.

KRRiT przy podziale prognozowanych wpływów z abonamentu kierowała się analizą planów finansowych i programowych na rok 2013 przedłożonych przez publicznych nadawców oraz sprawozdaniami z realizacji misji w 2011 roku. Dodatkowo KRRiT pod uwagę brała także sytuację finansową mediów oraz możliwości uzyskiwania przez nie dochodów z innych źródeł.

Ze względu na malejącą od lat ilość wpływów KRRiT również w tym roku nie może w wystarczającym stopniu sfinansować zgłoszonych przez publicznych nadawców przedsięwzięć.

W najbliższym czasie nadawcy otrzymają uchwałę KRRiT wraz z jej uzasadnieniem dotyczącym każdej spółki.

 

 

Materiały powiązane

Aktualności

Newsletter

Powrót na górę strony
Adres Biura
Adres biura KRRiT
Siedziba i Biuro KRRiT Wydział Abonamentu RTV

Skwer kard. S. Wyszyńskiego 9

01-015 Warszawa

NIP: 521 27 99 708

REGON: 010182401
fax. 22 597 31 80

 

ul. Sobieskiego 101
00-763 Warszawa

Numer infolinii: 22 597 31 01

X Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Polityka prywatności i wykorzystywania plików cookies
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie